Dorpshuis Buddingehof Ruinerwold. Interview met beheerder.

Dorpshuis Buddingehof in Ruinerwold is het sociale centrum van het dorp. Door het sluiten van andere horecagelegenheden in het Drentse dorp weten nog meer mensen de weg naar het dorpshuis te vinden. Het is er elke dag een komen en gaan van mensen. In de avonden zit het dorpshuis nagenoeg vol en ook overdag zijn er verschillende activiteiten. Het dorpshuis is meer dan een gebouw met een aantal zaaltjes waar je kunt vergaderen. De ontmoetingsplek van Ruinerwold heeft een grote moderne sporthal, een theaterzaal en ook de dorpsbibliotheek is gevestigd in het dorpshuis. Elke inwoners heeft wel een reden om naar de Buddingehof te komen. Wat is het geheim van dit bruisende dorpshuis?

In beweging

Het zijn niet alleen de faciliteiten van het gebouw die mensen aantrekken. De actieve beheerder van Buddingehof, Ronald Buld, weet hoe hij mensen in beweging krijgt. “Ik ben dan misschien de beheerder, maar het dorpshuis is van het dorp. Het is van ons allemaal. Dan is het ook belangrijk dat je iedereen een stem geeft in hoe je deze plek beheert. Dat zie als mijn belangrijkste taak. Na corona en het sluiten van de andere ontmoetingsplekken in het dorp, is het hier druk. Mooi natuurlijk, maar ik vind het wel een zorgelijke ontwikkeling dat andere plekken het niet volhouden. Dat is niet alleen bij ons zo. Dat zie je in meer dorpen. Doordat iedereen zijn activiteiten nu bij ons in het gebouw wil organiseren, zitten we vooral ‘s avonds vol. Dat is wel eens passen en meten om iedereen een plek te geven, maar heeft natuurlijk ook voordelen. De saamhorigheid in het dorp neemt toe. Politici en de dorpsraad zitten hier te vergaderen terwijl de sporters na de training een drankje doen. Ze raken met elkaar in gesprek en zo ontstaan er nieuwe initiatieven. Dat vind ik harstikke mooi”.

Jongeren betrekken

“Maar, we moeten ons anders gaan organiseren. Om ook in de toekomst bestaansrecht te hebben, moeten we ook de jongere generatie betrekken. Jongeren zijn sneller, communiceren anders. Was vroeger een poster genoeg om mensen naar een avond te krijgen, nu heb je toch echt social media en een WhatsApp groep nodig om mensen in beweging te krijgen. En wij communiceren nu bijvoorbeeld alles via onze eigen app. In het begin was er natuurlijk veel weerstand. Maar mensen zien dat het werkt en weten nu waar ze de informatie over onze activiteiten kunnen vinden. En van de grootste mopperkonten krijg ik nu toch te horen dat ze het erg handig vinden”, lacht Ronald.

Vernieuwbouw samen met het dorp

De drukte in het dorpshuis en de wensen voor de toekomst maken een verbouwing van het dorpshuis noodzakelijk. Ronald heeft dat proces zorgvuldig aangepakt met de gebruikers van het dorpshuis als uitgangspunt. En met succes, want de gemeenteraad heeft akkoord gegeven op de vernieuwbouw van het pand met bijhorende financiële bijdrage. “Ik blijf het zeggen: het dorpshuis is van het dorp. En als we de vernieuwbouw goed willen aanpakken, moeten we iedereen mee hebben. Het gaat anders worden en we willen voor iedereen een plek hebben. Daarom hebben we veel tijd besteed aan het inventariseren van wensen en behoeften. Wie heeft wat nodig om de activiteiten die zij willen organiseren te kunnen blijven doen? En hoe maken we de plannen dan zo, zodat iedereen zich hier straks thuis voelt. Mensen hebben meerdere malen gezegd dat ik hartstikke gek was en dat het veel te lang duurde om iedereen zijn input te laten geven. We hebben nu draagvlak vanuit het dorp en iedereen is enthousiast over de plannen. We winnen die tijd vooraf dus ruimschoots terug. Het gaat echt anders worden als de verbouwing straks klaar is. De ingang komt aan de doorgaande weg en de biebkrijgt een nieuwe plek. De ruimtes worden flexibeler inzetbaar. Niet meer allemaal kleine ruimtes met een deur, maar meer open en toegankelijk. Dat wordt soms even wennen, maar hierdoor kunnen we ook in de toekomst iedereen een plek bieden en dat is wat we willen. Dat evenwicht tussen de belangen van de individuele clubs en het collectief, dat is soms lastig. Als je van tevoren duidelijk bent over de uitgangspunten en mogelijkheden, heb je een open gesprek en weet iedereen waar hij aan toe is. Dat helpt enorm in zo’n ingewikkeld proces. Ik zeg altijd, we zijn met zijn allen één groot eiland en niet allemaal kleine eilandjes met elk z’n eigen regeltjes”, aldus Ronald.
Komend jaar nemen Ronald en de werkgroepen die de verbouwing voorbereiden de tijd om de definitieve tekeningen te maken en de benodigde subsidies aan te vragen. De vernieuwbouw moet in 2026 klaar zijn.

Duidelijkheid voorop

Ronald is blij dat de vernieuwbouw kan starten: “Het is fantastisch dat we goedkeuring van de gemeente hebben gekregen. Nu kunnen we stappen zetten. Wat ons denk ik heeft geholpen en wat ik ook belangrijk vind in het contact met overheden, is duidelijkheid. Er verandert zo veel en ik ben me ervan bewust dat niet alles mogelijk is. Maar zeg dat dan ook. ‘Nee’ is ook een antwoord. Dan kun je verder. Dat probeer ik ook te doen als beheerder. Met duidelijkheid zijn we allemaal geholpen”.

Dit interview is gedaan in aanloop naar de Week van het Dorpshuis 2025. De Week van het Dorpshuis is een landelijke actieweek van 7 t/m 14 april 2025, waarin dorpshuizen en gemeenschapscentra in het zonnetje worden gezet. Het doel is om het belang van dorpshuizen te benadrukken, beleid te beïnvloeden, steun te vragen voor vrijwilligerswerk en inwoners te informeren over de mogelijkheden die dorpshuizen bieden. Tijdens deze week organiseren dorpshuizen open dagen, activiteiten en bijeenkomsten om hun rol als kloppend hart van de gemeenschap te laten zien. Kijk voor meer informatie op Week van het Dorpshuis – Dorpshuizen.nl