BOKD biedt rapport OV aan aan gedeputeerde prov. Drenthe


Voor goede bereikbaarheid van werk en voorzieningen zoals zorg, onderwijs, culturele instellingen en sportverenigingen is het openbaar vervoer van groot belang. Dat vinden zowel de BOKD als de provincie Drenthe. Omdat dit nog lang niet optimaal is, trok de BOKD aan de bel, zowel bij gemeenten als de provincie.

Het rapport dat Jofien Brink, voorzitter van de BOKD, op 27 september aanbood aan gedeputeerde Cees Bijlsma, laat zien waar het nog aan schort. En waarom het van belang is dat provincie en gemeenten stappen ondernemen. De Hubtaxi is geen goede vervanger  voor de lijnbelbussen en de regiotaxi.
OV zou niet alleen als een kostenpost gezien moeten worden, maar ook andere beleidsterreinen zouden mee moeten wegen. Denk daarbij aan het milieu, onafhankelijkheid, participatie, sociale cohesie, toerisme en werkgelegenheid. Wat ook van belang is de bereikbaarheid van medische voorzieningen.
De busverbinding bepaalt vaak de keuze van vervolgonderwijs. Het kennisinstituut voor mobiliteit geeft aan dat 20% van de reizigers op de ‘dunne lijnen’ geen alternatief heeft als de bus verdwijnt. Dus een reden te meer om het OV van en naar de dorpen te versterken.