Delegatie BZK bezoekt LVKK en actief Beringe


Vrijdag 3 september bezocht een delegatie van het Ministerie van BZK tijdens haar jaarlijkse werkbezoek aan de LVKK, het Limburgse Beringe.

Thijs Rutten van de Coöperatie Steingood leidde de delegatie door het dorp en vertelde over de vele wapenfeiten die de bewoners van het ruim 2000 inwoners tellende plaatsje op hun naam hebben staan. Daartoe aangemoedigd door het gemeentelijke (Peel en Maas) concept van zelfsturing hebben inwoners een flink aantal zaken zelf opgepakt en gerealiseerd die de leefbaarheid van het dorp zeer ten goede komen. Van gemeenschapshuis ‘De Wieksjlaag’ tot de nieuwe sportvelden tot woningen voor starters tot het eigen zonnepark die het dorp van inkomsten voorziet: deze en nog vele andere activiteiten kwamen voor het voetlicht.

De delegatie, die bestond uit Ellen van Doorne (Wnd directeur Democratie en Bestuur), Eddy Habben Jansen (senior beleidsmedewerker Versterking Democratie en Bestuur), Savannah Mellendijk (beleidsmedewerker) en Arne Bakker (stagiaire), was onder de indruk van de veelheid aan initiatieven. Deze staan niet los van elkaar, maar komen van de grond vanuit een gezamenlijke visie en betrokkenheid en dragen bij aan duurzame leefbaarheid.

Met de vertegenwoordigers van BZK wordt binnenkort door een LVKK-delegatie verder gesproken over de versterking van initiatief en democratie vanuit de kleine kernen.