Goed Voor Elkaar Dorp Esbeek


In de serie Goed voor Elkaar Dorpen bezoeken we vandaag het Brabantse dorp Esbeek. Onlangs reisden de Esbekers nog af naar het Oostenrijkse Hinterstoden, waar zij op Europees niveau (de Europese Dorpsvernieuwingsprijs) goud wonnen voor het zelf regie nemen over de ontwikkelingen in het dorp. In Esbeek, onder de rook van Tilburg, gebeurt veel. Heel veel. Het begon met het Dorpshuis en na de verbouwing van de kerk tot basisschool zijn er al weer nieuwe plannen om Esbeek in de toekomst gezond te houden.

‘Van de laatste 200 mensen die hier nieuw zijn komen wonen en die we allemaal persoonlijk benaderd hebben, zijn er best veel die zeggen: Ik wil wel iets voor het dorp doen. Als het dorp successen boekt, wil je daar graag bij horen’   

Gemeenschapskracht komt tot bloei als bewoners zelf de verantwoordelijkheid nemen én krijgen voor de toekomst van hun eigen dorp of wijk. In sommige dorpen komt het maar niet van de grond, in andere dorpen is het niet te stuiten. Wat maakt dat verschil? Of: wie maakt het verschil? Elf dorpen laten in de publicatie Goed Voor Elkaar Dorpen op onze site (en in print verkrijgbaar via de provinciale verenigingen), zien hoe zij het doen.

Deze zomer nemen we je digitaal mee langs alle elf dorpen. Iedere week passeren we een nieuw dorp met verhalen over successen, knelpunten, maar vooral over veel energie, veerkracht en gemeenschapszin. Samen schouders eronder, zaken zien te bereiken. Laat je deze zomer inspireren. Volg ons op LinkedIn (@LVKK), Twitter (@LVKK_NL) of Facebook (deLVKK) en reis mee. Deze week: Esbeek.