Goed Voor Elkaar Dorp Zalk


Het elfde en laatste dorp dat we bezoeken in de serie Goed voor Elkaar Dorpen, is het Overijsselse Zalk. Zalk werd dit voorjaar het winnende dorp bij de Dorpsvernieuwingsprijs. Hier is ‘völle wille’ het uitgangspunt in het dagelijks leven. Samen de dingen voor elkaar krijgen. Het grote Multifunctionele Dorpshuis (MFD) ‘An de Steege’ is daar een voorbeeld van. ‘We spannen ons allemaal in omdat we weten dat het ons iets oplevert. We hebben zelforganiserend vermogen'.

‘Denk in oplossingen en weet: regels zijn er om mensen te helpen en niet om te beperken’

Gemeenschapskracht komt tot bloei als bewoners zelf de verantwoordelijkheid nemen én krijgen voor de toekomst van hun eigen dorp of wijk. In sommige dorpen komt het maar niet van de grond, in andere dorpen is het niet te stuiten. Wat maakt dat verschil? Of: wie maakt het verschil? Elf dorpen laten in de publicatie Goed Voor Elkaar Dorpen op onze site (en in print verkrijgbaar via de provinciale verenigingen), zien hoe zij het doen.

Deze zomer namen we je digitaal mee langs alle elf dorpen. Iedere week passeerden we een nieuw dorp met verhalen over successen, knelpunten, maar vooral over veel energie, veerkracht en gemeenschapszin. Samen schouders eronder, zaken zien te bereiken. We deelden deze verhalen op LinkedIn (@LVKK), Twitter (@LVKK_NL) en Facebook (deLVKK) en reis mee. Volgende week sluiten we de reis af met tips voor gemeenschappen en gemeenten/-raden.