Oproep aan leden VNG: Steun lokale energie-initiatieven


De capaciteit op het net is onvoldoende voor de energie die we moeten opwekken om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Netwerken moeten uitbreiden, maar de capaciteit is vaak al vergeven aan grote partijen. Initiatiefnemers zoals dorpshuizen, staan op achterstand. Leidy van der Aalst-Wolken, voorzitter van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, luidt de noodklok met een oproep en betoog in het VNG-magazine.

"Onze oproep aan de regionale en landelijke overheden is: benut de kansen voor het optimaal betrekken van burgers bij het opstellen van de plannen voor de Regionale Energietransitie. Volg het voorbeeld van een aantal gemeenten in de Achterhoek om te investeren in een aanjaagfonds voor duurzame energie om lokale initiatieven te steunen en om commerciƫle, vaak buitenlandse investeerders, buitenspel te zetten. Neem de stem van de burgers serieus en kies niet voor de makkelijke weg van zakendoen met grote ontwikkelaars."


Lees hier het complete betoog in het VNG-Magazine (5 april 2019) en de brief die de LVKK naar de Tweede Kamer stuurde over deze kwestie.