Practicing the Commons


Van 10 tot 14 juli verzamelen wetenschappers en mensen uit de praktijk zich in Utrecht tijdens Practicing the Commons. Het is de grootste commons-meeting ooit, met 570 presentaties uit 65 landen, gegeven door academici, burgers en beleidsmakers.

Burgers laten van zich horen, nemen zelf de touwtjes in handen en organiseren zich in sectoren als zorg, infrastructuur en energie. De stijging van het aantal burgercollectieven zorgt voor een grote vraag naar kennis en knowhow. Hoe regel je het bestuur van een collectief? Welke methoden zijn effectief? En hoe moeten overheden reageren en meedoen?

"Burgercollectieven en collectieve actie zijn booming", zegt De Moor. "Dat komt onder meer door toenemende privatisering en een terugtrekkende overheid. Mensen zoeken elkaar op om dit het hoofd te bieden." De conferentie brengt de mensen uit de praktijk, wetenschappers en andere stakeholders, zoals de overheid, bij elkaar.

Met onder anderen Jet Bussemaker, Saskia Sassen, Juan Camilo C├írdenas en Jane Humphries. Meer informatie over de conferentie is te vinden op www.iasc2017.org

Tine de Moor doet in 2017 onderzoek naar dorps- en wijkorganisaties in samenwerking met de LVKK.