Programma Samen helpt bestaande bewonersinitiatieven


Hebben jullie in je dorp een bewonersinitiatief opgestart, maar hulp nodig om door te gaan of verder te groeien, dan biedt het programma Samen misschien ondersteuning. Het is een interactief programma waarin ruimte wordt gemaakt voor bestaande bewonersinitiatieven om door te gaan of te groeien, zowel financieel als in het samenwerken met de gemeente en fondsen, op een manier die recht doet aan de kracht van bewoners.

Inmiddels zijn er best veel mogelijkheden voor ondersteuning vanuit gemeenten en fondsen voor startende bewonersinitiatieven, maar juist na die opstartfase kan het moeilijk worden. En dat terwijl bewonersinitiatieven een unieke functie hebben in het versterken van sociale verbinding in dorpen, of wijken en steden. Die lacune wordt nu opgevuld door het tweejarige programma Samen.

Het programma Samen is een initiatief van het VSBfonds, Oranje Fonds, Stichting DOEN en VNG. Het programma wil betekenisvolle sociale bewonersinitiatieven tot hun recht laten komen, en stimuleren dat bewoners en gemeenten samen nieuwe wegen bewandelen om zo meer mogelijk te maken. Aanmelden kan tot en met 31 oktober. Per initiatief is er max. € 50.000 beschikbaar. Een gelijk bedrag moet komen van de gemeente

Beeld: Het kleinschalige project De Hopman in Aarle-Rixtel. Een burgerinitiatief, de stichting Tiny Houses Laarbeek, realiseerde tien kleinschalige woningen die voldoen aan het bouwbesluit en betaalbaar zijn voor starters.