Tweede Kamer beslist over Right to Challenge


Boos omdat jullie dorpshuis dicht moet vanwege bezuinigingen? Ontevreden over de groenvoorziening in de buurt? Binnenkort kun je als burger je gemeente uitdagen om daarna zelf aan de slag te gaan om het beter te doen. Minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) stuurt vandaag een wet naar de Tweede Kamer die dat regelt.

Vernieuwing van de lokale democratie is iets waar de LVKK en de LSa al heel lang aan werken, onder andere door onderzoek te doen naar bewonersparticipatie, ondersteuning door leerprogramma's, lobbyen in Den-Haag. Ook werken wij mee aan overheidsprogramma's die bewoners en ambtenaren verder brengen als het gaat om samenwerking en participatie. Bijvoorbeeld door het inbrengen van het bewonersperspectief bij processen gericht op de doe-democratie.

Veel informatie over het right to challenge en ervaringen vanuit inwoners komt ook via ervaringen gedeeld via de Dorpsvernieuwingsprijs, het PlattelandsParlement en uitgaves zoals de Goed Voor Elkaar Dorpen. Met daarin goede voorbeelden en ook tips voor inwoners en overheden.

Vandaag wordt met het indienen van 'wetsvoorstel versterking participatie op decentraal niveau' bij de Tweede Kamer een belangrijke stap gezet.