Uitreiking Dorpsvernieuwingsprijs uitgesteld naar 2022

|   Dorpsvernieuwingsprijs

Het geduld van de finalisten van de Dorpsvernieuwingsprijs wordt nog even op de proef gesteld. De inwoners van Luttenberg (Ov.), Varsselder Veldhunten (Gld.) en Zalk (Ov.) zouden op 20 november tijdens het PlattelandsParlement horen wie de winnaar zou worden. Helaas hebben de LVKK en de provincie Overijssel - die dit jaar mede het evenement organiseert - ivm Corona moeten besluiten het evenement uit te stellen naar voorjaar 2022.

Uit de 18 inzendingen die dit jaar vanuit het hele land voor de Dorpsvernieuwingsprijs kwamen, heeft de jury, bestaande uit Elles Bulder van de Hanze Hogeschool in Groningen, Thijs van Mierlo van de LSA, en Hans Cok van het Ministerie van BZK, afgelopen jaar drie dorpen voorgedragen. De jury was onder de indruk van alle 18 deelnemende dorpen: stuk voor stuk prachtige voorbeelden van hoe bewoners zelf initiatief en verantwoordelijkheid nemen voor het realiseren van een leefbaar dorp. Dit varieert van het oprichten van energie-coöperaties, het bouwen van huizen voor starters, het organiseren van maatjesprojecten voor ouderen ten tijde van Covid, het runnen van een voedseltuin tot het herinrichten van de dorpskern en nog veel meer.

Luttenberg, Varsselder Veldhunten en Zalk staken volgens de jury vooral door de veelheid en verscheidenheid aan initiatieven net iets boven de andere dorpen uit en werden hiermee finalisten voor de Dorpsvernieuwingsprijs. Een eervolle vermelding (bijna finaleplaats) was er voor Eexterveen (Dr.), Gasselternijveen (Dr.) en Steensel (N.Br.)

Aan de Dorpsvernieuwingsprijs zijn geldbedragen verbonden van € 3000 voor de winnaar; € 1500 voor het dorp dat op de tweede plaats eindigt en € 1000 voor het dorp dat op de derde plaats eindigt.  

De winnaar van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. De winnaar van de Nederlandse prijs uit 2019, het Brabantse Esbeek, won 'goud' bij de Europese Dorpsvernieuwingsprijs.