Jurybezoek 2017


De jury van de Dorpsvernieuwingsprijs bezocht op 4 mei finalisten Garnwerd (Groningen) en Witteveen (Drenthe). 12 mei was Beltrum (Gelderland) aan de beurt. De Dorpsvernieuwingsprijs is een initiatief van de LVKK en wordt ondersteund door het Ministerie van BZK.

In 2017 meldden maar liefst 28 dorpen zich aan; dorpen die werken aan het realiseren van eigen voorzieningen. Voorzieningen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van het dorp omdat ze bijdragen aan duurzaamheid, getuigen van visie op langere termijn, innovatief zijn, of bijdragen aan een groter netwerk met bovendorpse belangen. Kijk hier voor een overzicht van leefbaarheidsinitiatieven in de 28 dorpen.

5 april maakte de jury bekend welke drie dorpen finalist zijn. Garnwerd, Witteveen en Beltrum zijn doorgegaan naar de finale. Aan de Dorpsvernieuwingsprijs is een geldbedrag verbonden van €2500 voor de winnaar en €1000 en €500 voor de dorpen die op de tweede en derde plaats eindigen. Met het bedrag kunnen mooie initiatieven weer verder geholpen worden. De winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs neemt ook deel aan de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Kijk hier voor een fotoimpressie met dank aan Jonah Snoei (foto's jurering).

23 september maakte de jury, bestaande uit Joke Abbring (Hogeschool Arnhem Nijmegen; Lectoraat Krachtige Kernen); Koos Steenbergen (Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; Directie Democratie en Burgerschap) en Nicole Rietvelt (Programmamanager DOEN) bekend wie de winnaar was van de Dorpsvernieuwingsprijs 2017. Dat gebeurde tijdens een inhoudelijk programma vol activiteiten in Hoonhorst (winnaar Dorpsvernieuwingsprijs 2015).