Woonunits voor ouderen op erf

|   Herbestemmen

De Amanshoeve in Manderveen (Overijssel) heeft woonunits gerealiseerd voor zorgbehoevende ouderen. Dementerende ouderen en familieleden kunnen hier een appartement huren of terecht voor een kort verblijf voor mantelzorg of revalidatie na ziekenhuisverblijf. Het is nu 5 jaar open en loopt goed. Ouderen kunnen nu in eigen omgeving blijven wonen en zijn voor zorg niet op de stad aangewezen.

Leerervaring

De vergunningverlening heeft bijna drie jaar geduurd. Omdat het een nieuw idee was, en niet binnen de regels van ruimtelijke ordening paste, duurde het lang voordat de gemeente een standpunt had ingenomen. Toen er een politieke wisseling in het bestuur kwam en een andere wethouder, kwam het plan verder. Zorg voor medestanders in de raad en het College.  Positief is dat bij een dergelijk plan subsidiemogelijkheden zijn zoals hier via een VAB-regeling en een bijdrage van de provincie

Tip: Informeer je omgeving goed en activeer de pers niet bij tegenslagen, dat werkt alleen maar tegen je. En vooral: zorg voor doorzettingsvermogen.