Betere bereikbaarheid moet prioriteit worden van het nieuwe kabinet


Werk, ziekenhuis, supermarkt of school. Daar moet iedereen gemakkelijk kunnen komen. Ook zonder auto. Daarom starten we samen met 28 landelijke organisaties het samenwerkingsverband 'Samen verkleinen we de afstand'. Voor beter en sneller openbaar vervoer, goede doorfietspaden en veilige wandelroutes. En voor dorpen, kernen en woonwijken waar iedereen gemakkelijk bij de supermarkt of school komt. Zo zorgen we ervoor dat iedereen mee kan blijven doen. Om de oproep kracht bij te zetten hebben alle organisaties gezamenlijk het ‘Manifest voor bereikbaarheid’ aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van Infrastructuur & Waterstaat. Hierin vragen wij met klem om voorzieningen voor iederéén goed bereikbaar te maken.

Mensen met een beperking, jongeren of bijvoorbeeld inwoners van slecht verbonden gebieden staan drie nul achter. Dagelijkse bestemmingen als scholen, ziekenhuizen en werk zijn voor veel mensen steeds verder weg komen te liggen. Ze zijn bovendien met het ov, de fiets of lopend lang niet altijd goed bereikbaar. Daardoor pakken mensen steeds vaker de auto. De luchtkwaliteit wordt hierdoor slechter, net als de verkeersveiligheid. Maar ook heeft een kwart van de huishoudens in Nederland geen auto. Bijvoorbeeld omdat ze het niet kunnen betalen of door een beperking. Ook kunnen lang niet alle ouderen bijvoorbeeld binnen 15 minuten bij een huisarts zijn. Dat geldt zeker voor dorpen en kleine kernen.

Wij en de 28 organisaties met ons willen dat in het mobiliteits- en infrastructuurbeleid het geld veel slimmer en eerlijker verdeeld wordt. Als dagelijkse bestemmingen voor iedereen goed bereikbaar zijn, zorgt dat onder meer voor eerlijke kansen op onderwijs en banen, veiliger verkeer en gezondere lucht. Dat kan bereikt worden door mensen alternatieven te bieden zoals voldoende fiets- en looproutes, deelmobiliteit en openbaar vervoer op maat. Anderzijds gaat het om nabijheid van voorzieningen.

Lees meer op de site Samen verkleinen we de afstand.
Lees hier het Manifest waarin we hebben uitgewerkt welke maatregelen genomen kunnen en moeten worden om de afstand te verkleinen.

De ondertekenaars van het manifest bereikbaarheid:
Bartiméus Fonds, CNV, Coalitie van Deelauto-aanbieders, Comité Schone Lucht, Fietsersbond, FNV, HandicapNL, IEDERIN, Jonge Klimaatbeweging, KWF Kankerbestrijding, Landelijke Studentenvakbond, Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, Longfonds, MENSenSTRAAT, Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Natuur & Milieu, Nederlandse Spoorwegen, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, OV-NL, ROVER, Stichting Steenbreek, Stichting Stimuland, Stichting voor Werkende Ouders, Studenten voor Morgen, Voetgangersbeweging Nederland, VoetgangersVereniging Nederland, Wandelnet, Wij Staan Op!