De finalisten van de Dorpsvernieuwingsprijs 2021 zijn bekend!


Uit de 18 inzendingen uit het hele land heeft de jury, bestaande uit Elles Bulder van de Hanze Hogeschool in Groningen, Thijs van Mierlo van de LSA, en Hans Cok van het Ministerie van BZK drie dorpen voorgedragen.

Het zijn Luttenberg (Ov.), Varsselder Veldhunten (Gld.) en Zalk (Ov.) De jury zal in oktober deze dorpen bezoeken. Op 20 november, tijdens het PlattelandsParlement in Dalfsen, zullen de finaledorpen zich presenteren en wordt de winnaar bekend gemaakt.

De jury is onder de indruk van alle 18 deelnemende dorpen. Het zijn stuk voor stuk prachtige voorbeelden van hoe bewoners zelf initiatief en verantwoordelijkheid nemen voor het realiseren van een leefbaar dorp. Dit varieert van het oprichten van energie-coöperaties, het bouwen van huizen voor starters, het organiseren van maatjesprojecten voor ouderen ten tijde van Covid, het runnen van een voedseltuin tot het herinrichten van de dorpskern en nog veel meer.

Luttenberg, Varsselder Veldhunten en Zalk steken volgens de jury vooral door de veelheid en verscheidenheid aan initiatieven net iets boven de andere dorpen uit. Een eervolle vermelding (bijna finaleplaats) is er voor Eexterveen (Dr.), Gasselternijveen (Dr.) en Steensel (N.Br.)

Aan de Dorpsvernieuwingsprijs zijn geldbedragen verbonden van € 3000 voor de winnaar; € 1500 voor het dorp dat op de tweede plaats eindigt en € 1000 voor het dorp dat op de derde plaats eindigt.  

De winnaar van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. De winnaar van de Nederlandse prijs uit 2019, het Brabantse Esbeek, ontving onlangs de internationale jury en gooit hoge ogen bij de Europese prijs, die voorjaar 2022 uitgereikt wordt.