Dorpshuizen en wijkcentra getroffen door maatregelen Corona-virus


De maatregelen die de landelijke overheid heeft genomen ter bestrijding van het Corona-virus hebben grote gevolgen voor de dorps- en wijkgemeenschappen in het land.

De dorpshuizen en wijkcentra hebben hun activiteiten moeten staken, waardoor bewoners hun ontmoetingsplek en sociale contacten kwijt zijn. De LVKK en LSA maken zich grote zorgen over het voortbestaan van de dorpshuizen en wijkcentra. Door de wegvallende opbrengsten van verhuur, grote activiteiten en consumpties staat de exploitatie onder grote druk.

Als de dorpshuizen en wijkcentra omvallen, betekent dit het wegvallen van een sociaal anker, waaraan juist na de crisis grote behoefte zal zijn. Niet alleen voor de bewoners maar ook voor de grote groep (veelal vrijwilligers; soms met een betaalde beheerder) die het dorpshuis of wijkcentrum draaiend houden, zijn de gevolgen immens. Juist deze tijd laat zien hoe groot onze behoefte is aan contact en ontmoeting!

Het heeft de LVKK en LSA zeer verbaasd dat de dorpshuizen en wijkcentra tot op heden uitgesloten zijn van de ‘Tegemoetkoming schade COVID-19’. Aan de lijst met SBI-codes die voor de tegemoetkoming in aanmerking komen, moet zeer snel die van de dorps- en buurthuizen worden toegevoegd. Voor de toekomst van deze belangrijke voorzieningen voor dorpen en wijken is deze verruiming noodzakelijk.

Zie:

Bijna helft van Groninger dorpshuizen vreest geldnood, Dagblad van het Noorden, 28 april

Dorpshuizen en wijkcentra vrezen voor voortbestaan, Telegraaf, 23 april 

Ook dorpshuizen in zwaar weer door Coronacrisis, Omroep Gelderland, 4 april

We hebben dorpshuizen hard nodig als de boel weer open gaat, RTV-Noord, 2 april

Overijsselse dorpshuizen en wijkcentra vrezen voortgestaan door coronacrisis, RTV-Oost, 2 april

Dorpshuizen en wijkcentra in Noord-Holland hard getroffen door corona, NH-Nieuws, 1 april

Toekomst buurthuizen onzeker door Coronacrisis, 1Limburg, 31 maart

Dorpshuizen in zwaar weer door Coronamaatregelen, RTVDrenthe, 31 maart