Internationale uitwisseling tijdens EU PlattelandsParlement in Venhorst


Om de miljoenen plattelandsbewoners van Europa een stem te geven is er sinds 2013 iedere twee jaar een Europees PlattelandsParlement (European Rural Parliament). Dat vond dit jaar plaats in Nederland: Venhorst.

De situatie van de 150 miljoen mensen op het platteland verschilt wezenlijk van die van stadsbewoners. Er spelen op het platteland andere thema’s. Thema’s die grensoverstijgend zijn zoals krimp, vergrijzing, zorg, snel internet, leegkomend vastgoed, minder voorzieningen. Van 18 tot en met 21 oktober vond, medegeorganiseerd door de LVKK, het European Rural Parliament plaats in Venhorst; kleine kern van de gemeente Boekel in Noord-Brabant. Hier kwamen zo’n 350 vertegenwoordigers van plattelandsgebieden uit 42 landen bijeen: bewoners, bestuurders en maatschappelijk betrokkenen. Talloze vrijwilligers uit Venhorst zetten hun schouders onder de organisatie van dit driedaagse evenement. Klik hier voor een beeldimpressie (met dank aan Jeroen Verhelst).

Het internationale gezelschap nam deel aan een programma vol workshops, debatten en excursies. Het European Rural Parliament 2017 werd afgesloten met de Verklaring van Venhorst en een Manifest dat het welzijn en de belangen van plattelandsbewoners moet bevorderen. Het manifest is de grondslag voor projecten die Europabreed uitgevoerd worden.

Het Europees PlattelandsParlement werd georganiseerd in opdracht van ERCA (European Rural Community Association), PREPARE, en ELARD (Overkoepeling Leader) door de LVKK en VKKNB, met ondersteuning van de gemeente Boekel, de provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In de Kleine Kernen Krant van oktober verscheen voorafgaan aan het evenement een artikel met Vanessa Halhead (ERCA). Ook lichtte Ingeborg Verschuuren, voorzitter van de VKKNB de doelstellingen en aanpak toe.  

Thema's op het programma waren onze natuur, ons voedsel, en onze energie: Over wie we zijn, hoe we met elkaar verbonden zijn, en hoe we samen verder kunnen groeien. Daarbij was aandacht voor het platteland in een toenemende stedelijke omgeving, de relatie tussen stad en ommeland; de doe-democratie en participatiesamenleving, het platteland als kanshebber voor ondernemers en de aantrekkingskracht voor jongeren. Ook  technische innovatie, vervoer en mobiliteit kwamen aan de orde.

ERP 2017 in de pers:

Brabants Dagblad:

Deelnemers Europees PlattelandsParlement arriveren in Venhorst

Vlaggenparade als aftrap Europees PlattelandsParlement in Venhorst

PlattelandsParlement officieel in Venhorst van start

Europese PlattelandsParlement op expeditie in de Peel

Stemmen met appels in Venhorst

Declaration of Venhorst getekend

Plattelanders eensgezind naar Brussel met Declaration of Venhorst 

De Limburger:

Ook Limburgse dorpen hebben profijt van Europees PlattelandsParlement