Spel functies dorpsorganisaties enthousiast ontvangen


Het in opdracht van de LVKK ontworpen spel om dorpsorganisaties te laten reflecteren op hun rol, is bij het eerste proefspel op de Dag van de Lokale Democratie in Amersfoort zeer enthousiast ontvangen. Zes mensen speelden het spel; een grote groep waaronder veel raadsleden en wethouders, volgden het spel in de buitenkring.

In het spel worden voorbeelden uit de praktijk van dorpen voorgelegd. Deelnemers reflecteren over de rol die ze daarbij zouden willen spelen. Ook worden ze geconfronteerd met hoe andere dorpsorganisaties in dit geval zouden handelen.
De voorbeelden in het spel en de mogelijke rollen voor de dorpsorganisatie komen voort uit het onderzoek dat Lauren Antonides van de Universiteit Utrecht onder auspiciƫn van prof. Tine de Moor uitvoerde onder 16 dorpsorganisaties in het hele land. Aanleiding is de verschuiving van de rol die veel dorpsorganisaties constateren onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen.
De reacties van spelers en toehoorders in de buitenkring waren zeer positief. "Hiermee kunnen we als dorpsraad met elkaar aan de slag over de toekomst,"  was een van de reacties. De komende weken wordt het spel met aan aantal volledige dorpsorganisaties gespeeld. Alle feedback die dat oplevert wordt verwerkt.

In januari is er voor iedere provinciale vereniging van kleine kernen een spel beschikbaar. Het spel is in nauw overleg met de Universiteit Utrecht en de LVKK ontworpen door Nanda Jansen of Lorkeers (Het Grafisch Ambacht).

Benieuwd? Kom dan 30 maart naar het We Doen Het Samen Festival in Amersfoort en speel met ons het spel.