Uitreiking Dorpsvernieuwingsprijs


Op 25 mei wordt in het Drentse dorp Witteveen bekend wie de winnaar is van de Dorpsvernieuwingsprijs 2019. Kandidaat zijn dorpen die werken aan het realiseren van eigen voorzieningen. Voorzieningen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van het dorp omdat ze bijdragen aan duurzaamheid, getuigen van visie op langere termijn, innovatief zijn, of bijdragen aan een groter netwerk met bovendorpse belangen.

Dit jaar werd vooral gekeken naar vernieuwing en duurzaamheid. Uit de 15 dorpen die zich voor de prijs aanmeldden, gingen er vier naar de finale. Dat waren Ansen, gemeente de Wolden; Drenthe, Den Andel, gemeente Het Hogeland, Groningen; Esbeek, gemeente Hilvarenbeek, Noord-Brabant en Wellerlooi, gemeente Bergen, Limburg. Zij kregen de afgelopen tijd bezoek van de jury.

Het Drentse Witteveen is als winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs 2017, in samenwerking met de BOKD, gastheer van het evenement. De jury, bestaand uit Elles Bulder (lector Leefomgeving en transitie aan de Hanze Hogeschool te Groningen), Thijs van Mierlo (directeur LSA, Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) en Hans Cok (medewerker democratie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken), maakt bekend wie de winnaar is. Dat gebeurt in aansluiting op een inhoudelijk programma met keuze uit tien sessies en een lunch.

Aan de Dorpsvernieuwingsprijs zijn geldbedragen verbonden van € 3000 voor de winnaar; € 1500 voor het dorp dat op de tweede plaats eindigt en € 1000 voor de dorpen die op de derde en vierde plaats eindigen. Met het bedrag kunnen mooie initiatieven weer verder geholpen worden. Leidy van der Aalst, voorzitter van de LVKK, zal de prijzen uitreiken. De start van het middagprogramma (uitreiking prijs) is om 12.00 uur met een gezellige lunch. U kunt zich opgeven via deze link. Deelname is gratis. Het programma vind plaats op Kerkweg 1, 9439 PW Witteveen.

Foto: jurybezoek Esbeek


De Dorpsvernieuwingsprijs is een initiatief van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie Democratie en Burgerschap. De winnaar dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Zo creëert de prijs een nationaal en internationaal platform waar initiatieven zichtbaar worden en kennis en ervaring wordt gedeeld.