Webinar Waar staan jullie met je dorpshuis?


Dorpshuizen en ontmoetingsplekken zijn voor de gemeenschap en de sociale cohesie in dorpen en kernen cruciaal. In feite versterken zij de gemeenschapskracht aan de basis. Dorps- en buurthuizen zijn bakens in het sociale leven. Vrijwilligers zijn er actief, zijn druk met besturen, onderhoud van het gebouw, het runnen van de bar en het organiseren van activiteiten. Er gebeurt van alles en de ontwikkelingen gaan snel. Dorpswerk Noord-Holland organiseert voor besturen van dorpshuizen op 2 oktober het webinar ‘Waar staan jullie met je dorpshuis?’.

In een veranderende wereld is het goed na te denken over vragen als: Hoe ziet het dorpshuis er over vijf jaar uit? Of over tien jaar? Welke plek heeft het dorpshuis in de toekomst van ons dorp? Het besturen van een dorpshuis is een pittige klus. Besturen krijgen met allerhande kwesties te maken. Zijn de condities voldoende aantrekkelijk voor vaste en nieuwe huurders? Is het gebouw nog wel op orde wat betreft energiegebruik of ventilatie? Zijn vrijwilligers gemotiveerd en maak je je rol als ontmoetingsruimte waar?

Martijn Mewe, adviseur dorps- en buurthuizen Dorpswerk Noord-Holland, geeft uitleg over verschillende werkvormen die helder maken waar je staat als bestuur. Wat gaat er goed en wat kan beter? Op 2 oktober geeft hij informatie over drie werkvormen:

  • Vitaliteitsscan, krijg inzicht in hoe jullie ervoor staan met besturen en beheren.
  • Een kaartspel over rol en taken van een dorps- of buurthuis.
  • Een gesprek voeren over de toekomst van jullie dorpshuis met vragen uit de brochure Wat voor dorpshuis willen we zijn?

Het webinar (via zoom, aanvang 19.30) staat ook open voor belangstellenden uit andere provincies. De brochure ‘Wat voor een dorpshuis willen we zijn?’ kun je downloaden vanaf onze site.