Witteveen valt weer in de prijzen!


Op 29 november heeft het Drentse Witteveen vanuit de P-10 de Henk Aalderink-prijs ontvangen voor het project Noaberkracht. “Een prachtig en krachtig project”, aldus de jury. Die roemt dit project vanwege de vindingrijkheid en het vermogen om burger, overheid en ondernemers van alle leeftijden te binden. “Het is erg knap om gezamenlijk zo’n duidelijke visie op de toekomst te hebben én daar ook met elkaar voor te gaan”.

Met het project Noaberkracht zet het dorp in op talenten in de gemeenschap. Alle inwoners van 18 jaar en ouder worden door twee vrijwilligers bezocht en gevraagd welke talenten zij willen inzetten voor het dorp. Het is een groot succes. Inmiddels worden er hulpmiddelen aangeboden en voorziet Noaberkracht in huisbezoeken, gymnastiek voor senioren, reparaties, wandel-maatjes, een dorpsbibliotheek en een vervoersservice. Het doel: iedereen in Witteveen moet er -zolang hij of zij dat wil- kunnen blijven wonen. 

Witteveen (gemeente Midden-Drenthe) is een dorp met historie. In 1925 werd het dorp opgericht. Er stonden 50 arbeiderswoningen van waaruit de voorheen werkloze veenarbeiders aan de slag gingen om de woeste grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt.

De saamhorigheid van toen is de drijfveer van nu, dat blijkt want de (vergrijzende) bevolking blijft de wil houden om zelfstandig te zijn. Zo zorgden de inwoners van Witteveen dat de basisschool behouden bleef, realiseerden zij een Multifunctioneel Centrum en toverden ze het oude schoolplein om tot een bruisend dorpsplein. De voetbalclub te klein om mee te doen met de competitie? Dan trainen en spelen ze samen met de club uit een naburig dorp.

Eerder dit jaar werd Witteveen winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs, uitgereikt door de LVKK. In 2018 dingt het dorp mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Een nieuwe kans voor het Drentse dorp om wederom het erepodium te bestijgen!