Witteveen winnaar Dorpsvernieuwingsprijs 2017


Op 23 september is in Hoonhorst bekend geworden wie de winnaar is van de Dorpsvernieuwingsprijs 2017. Het Drentse dorp Witteveen ging met de eerste prijs naar huis. De jury was onder de indruk van de toekomstvisie van het dorp. Een tweede plaats was er voor het Gelderse Beltrum. Het Groningse Garnwerd werd eervol derde. De drie dorpen lieten 25 kandidaten achter zich in de strijd.

Het Drentse Witteveen werd winnaar. Anticiperend op toekomstige ontwikkelingen is hier de basisschool gecombineerd met die van het buurdorp; de schoolruimte is een multifunctioneel centrum geworden. Er zijn een dorpshuiskamer en dorpsplein gerealiseerd; starterswoningen; de informele zorg is gestimuleerd en georganiseerd; er is een nieuw voetbalveld gekomen. Dit vanuit de visie dat het dorp interessant moet zijn voor nieuwkomers maar daarnaast ook de plek moet zijn waar mensen langdurig kunnen blijven wonen.

Een goede tweede plaats was er voor het Gelderse Beltrum. Krimp en vergrijzing; een overschot aan accommodaties: het leidde tot creatieve oplossingen als een ‘kloppend hart’ rondom het plein. Jongeren kunnen zich dankzij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ook in het dorp vestigen. Woonwensen van jongeren zijn hiervoor gepeild en omgezet in daden. Er is een veelbelovende energiecoöperatie en een focus op toerisme.

Garnwerd – derde - kreeg van de jury complimenten voor de integrale benadering met veel actieve mensen die op allerlei terreinen activiteiten ontplooien. Culturele activiteiten bijvoorbeeld. Garnwerd is een levend dorp met meerdere cafés en zondagmiddagconcerten; orgelconcerten; jazz, Garnwerd’s Got Talent. In een gebied van krimp en aardbevingen wordt hier veel positieve energie gemobiliseerd. De jeugdcommissie verbindt jong en oud en maakt lokale zorg efficiënter; het groene energie Zonnecollectief Garnwerd levert middelen om weer in nieuwe projecten te investeren. 

De jury, bestaande uit Joke Abbring (Hogeschool Arnhem Nijmegen; Centre of Expertise Krachtige Kernen); Koos Steenbergen (Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie Democratie en Burgerschap) en Nicole Rietvelt (Programmamanager DOEN) maakte de uitslag bekend tijdens een inhoudelijk programma vol activiteiten in Hoonhorst (winnaar Dorpsvernieuwingsprijs 2015). Aan de Dorpsvernieuwingsprijs is een geldbedrag verbonden van € 2500 voor de winnaar en € 1000 en € 500 voor de dorpen die op de tweede en derde plaats eindigen. Met het bedrag kunnen mooie initiatieven weer verder geholpen worden.

De Dorpsvernieuwingsprijs is een initiatief van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie Democratie en Burgerschap. De winnaar dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Zo creëert de prijs een nationaal en internationaal platform waar initiatieven zichtbaar worden en kennis en ervaring wordt gedeeld. Alle 28 inzendingen zijn verzameld in de brochure '28 dorpen werken aan de leefbaarheid, dorpsvernieuwingsprijs 2017'.

Lees hier het juryrapport en bekijk een beeldverslag van de dag, gemaakt door Jonah Snoei.

En wat zei de pers over de winnaar?

Binnenlands Bestuur

RTV Drenthe

De krant van Midden-Drenthe

Dagblad van het Noorden

Hogelandinternetkrant

Nederlands Dagblad
30 sept. 2017 - Witteveen het dorp dat wel een kerkgemeenschap lijkt: "De school is weg, het zalencentrum en de kerk zijn dicht en er is geen winkel te vinden. Toch won Witteveen de Dorpsvernieuwingsprijs. Wat is het geheim van dit modeldorp?" Lees meer