Witteveen wint tweede prijs bij verkiezing Europese Dorpsvernieuwingsprijs


Het Drentse Witteveen is een van de winnaars van de Europese Dorpsvernieuwingsprijs in de categorie ‘meerdere thema’s van dorpsontwikkeling’. De hoofdprijs ging naar het Oostenrijkse Hinterstoder.

De inwoners van Witteveen worden onderscheiden voor de initiatieven en resultaten, gericht op een fijn, prettig en leefbaar dorp, dat klaar is voor de toekomst. Van de 23 inzendingen waren er negen Europese dorpen die dit uitzonderlijke nieuws kregen, inclusief Witteveen.

Witteveen dong als winnaar van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs – een initiatief van de LVKK – mee naar de Europese prijs. Bij het jurybezoek in mei werd groots ingezet, ondermeer door het in beeld brengen van het dorp met behulp van een drone.

Waardering van de Europese jury was er voor het diverse pakket aan maatregelen dat dorpsbreed wordt ingezet. Anticiperend op toekomstige ontwikkelingen is in Witteveen de basisschool gecombineerd met die van het buurdorp; de schoolruimte is een multifunctioneel centrum geworden. Er zijn een dorpshuiskamer en dorpsplein gerealiseerd; starterswoningen; de informele zorg is gestimuleerd en georganiseerd; er is een nieuw voetbalveld gekomen. Dit vanuit de visie dat het dorp interessant moet zijn voor nieuwkomers maar daarnaast ook de plek moet zijn waar mensen langdurig kunnen blijven wonen.

De uitreiking van de ‘Europäischer Dorpserneuerungspreis für besondere Leistungen in mehrere Bereichen der Dorpsentwicklung’ vindt later dit jaar plaats in de Tiroolse gemeente Fliess (van 20-22 september). De hoofdprijs (voor het dorp dat álle thema’s van dorpsontwikkeling omvat - de ‘Europäischer Dorpserneuerungspreis für eine ganzheitliche, nachhaltige und mottogerechte Dorpsentwicklung’), zal dan uitgereikt worden aan de Oostenrijkse gemeente Hinterstoder.

Witteveen wint Europese Dorpsvernieuwingsprijs (RTV Drenthe, 21 september)

 

'Het geheim van Witteveen, Drents dorp waarmee het wél goed gaat' (Trouw, 11 juli)

'Witteveen krijgt internationale prijs' (Krant van Midden-Drenthe, 6 juli)

'Witteveen haalt alles uit de kast voor de Europese jury' (Dagblad vh Noorden, 25 mei)

'Witteveen verslaat de krimp' (BNR nieuwsradio, 30 juli)