Zalk winnaar Dorpsvernieuwingsprijs

|   Dorpsvernieuwingsprijs

Het Overijsselse dorp Zalk is winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs. De tweede prijs ging naar Varsselder Veldhunten (G.) en de derde prijs naar Luttenberg (Ov.)

Zalk is overtuigend winnaar geworden van de Dorpsvernieuwingsprijs en wint €3000. 'Toekomstbestendig behoud van traditie', dat zag de jury in Zalk. Ook was opvallend hoe sterk de gemeenschap leeft en meeleeft met een enorm enthousiasme. Misschien komt dit door de moderne wijze van organiseren; niet met allerlei besturen en commissies maar meer als netwerk, met ruimte voor iedereen vanuit een eigen en een gedeeld passie. Iedereen wordt hierbij gezien en gehoord. Dat leidt tot originele, kleine en soms grotere initiatieven. Waarbij blijkt dat Zalk bij uitstek goed is in het kleine. Er gebeurt veel, er is draagvlak en een mentaliteit van: 'We doen het gewoon'. Hierbij zijn vrouwen en mannen, jong en oud goed vertegenwoordigd. 

Er zijn initiatieven als het Laarzenpad en de camperplaats, maar ook de splitsing van boerderijen in meerdere woningen. Maar er is ook een enorm aantal zonnepanelen op privéwoningen en op het Multifunctionele Dorpshuis gerealiseerd. En ook het MFD zelf is iets om trots op te zijn. Hier huist bovendien een hub voor allerlei pakketdiensten. Hiermee krijgen ook jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt zinvol werk. In Coronatijd was er RTVZalk die belangrijke evenementen streamde en bovenal ‘Zalk helpt Zalk’, een heel lange lijst initiatieven.

In Luttenberg was de jury onder de indruk van de vele dingen die zijn gerealiseerd. "De formule van het sportpark vinden we bijzonder knap; zowel het onderliggend financieel model als de wijze waarop samenwerking is georganiseerd. Luttenberg herbergt ‘echte projectontwikkelaars’, die uit projecten die worden ontwikkeld ook weer startkapitaal voor nieuwe projecten genereren als in een revolverend fonds. Luttenberg werkt hard en resultaatgericht."

In Varsselder Veldhunten trof de jury een duidelijke visie aan op onderdelen als ‘samenwerken’, ‘naar een groter geheel toe werken’ en ‘met geld weer geld maken’. "Het viel op dat jullie op heel open wijze nieuwe vraagstukken tegemoet treden en processen ingaan en goed anticiperen op veranderende omstandigheden." De jury waardeerde ook de geheel eigen visie om nieuwe impulsen voor het dorp juist ook van buiten te halen. Woningbouw voor mensen van buiten en jongeren aantrekken om zo de toekomstige vitaliteit (ook van voorzieningen zoals de basisschool) veilig te stellen. Een opvallende strategie die in Varsselder Veldhunten goed uitpakt.

De jury voor de Dorpsvernieuwingsprijs bestaat uit Elles Bulder van de Hanze Hogeschool in Groningen, Thijs van Mierlo van LSA Bewoners, en Hans Cok van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

De prijs werd in verband met Corona een jaar uitgesteld en nu in 2022 uitgereikt tijdens het PlattelandsParlement 2022 in Dalfsen. Lees hier het volledige juryrapport en bekijk een beeldverslag van de dag, gemaakt door Johan Bokma, Dalfsennet.nl,