Presentaties


We hebben ons laten inspireren door verschillende sprekers. Op deze pagina kan je de presentaties downloaden.

 

 

We hebben ons laten inspireren door verschillende sprekers. Op deze pagina kan je de presentaties downloaden. 

Ronde 1

Workshop: Meer gezondheid en geluk, wie wil dat nou niet?Hoe zorg je voor een gezond en gelukkig dorp? De onderzoekers van het TOPFITT Citizenlab laten zien hoe onderzoek hier een bijdrage aan kan leveren. Doe dit vooral thuis na! 

Keynote: Een beter klimaat begint bij jezelf
Wat zijn de effecten van klimaatverandering in Overijssel? Luc Jehee, expert op het gebied van klimaatadaptatie van de provincie Overijssel laat het zien. Hij inspireert je om ook zelf aan de slag te gaan met mooie voorbeelden!

Inspiratiesessie: Wat je aandacht geeft groeit!
Maak kennis met de energieke mensen uit achter inspirerende ontmoetingsplekken aldaar.

Keynote: Bouwen, bouwen, bouwen!
Dat is de oplossing voor het woningtekort. Jos Ebbers (voorzitter vakgroep Agrarisch en Landelijk, NVM) houdt een pleidooi voor niet alleen bouwen in de stad, maar ook op het platteland!

  • Download de presentatie

 

Ronde 2

Inspiratiesessie: Lokaal eten, wel zo lekker  

Het lokaal produceren, verkopen en consumeren van voedsel heeft veel voordelen; voor inwoners, boeren en het milieu. Bregje Hamelynck van Voedselwerkplaats Fryslân en Fransjan de Waard van Eetbaar Olst-Wijhe over kansen voor bewonersinitiatieven op gebied van lokale voedselproductie en -ketens. 

Keynote: Van marktwaarde naar meerwaarde
Marije van den Berg denkt hardop na over wat er nodig is om ontmoetingsplekken in dorpen te bekijken met de ‘meerwaardebril’ in plaats van met die van marktwaarde.

Workshop: Bouwen voor eigen inwoners, het kan!

Hoe zorg je slim voor woningen voor eigen jongeren en ouderen? De Achterhoekse Woningcoöperatie heeft daar een mooie oplossing voor; Uuthuuskes!

  • Download de presentatie

Ronde 3   

Lokale kracht & noaberschap: het verschil maken doe je zo!

Keynote: Het platteland kiest positie
Wetenschapper Gert-Jan Hospers inspireert en laat je nadenken over de toekomstkracht van het platteland.

Workshop: Een duurzaam dorpsplan volgens 5 principes  

Het dorp Heeg in Friesland formuleerde in 2012 haar visie op een duurzame toekomst. Meerdere werkgroepen gingen aan de slag. Met energie, voedsel, afval, deelauto’s, biodiversiteit en meer. Heeg laat zien hoe het plan tot stand kwam, tot welke resultaten het heeft geleid en hoe het dorp nog steeds met de 5 principes werkt. 

Workshop: Voer de AccommodatieDialoog.

Hoe maak je ontmoetingsplekken toekomstbestendig? Kijk dorpsbreed! Denk niet vanuit de stenen, maar vanuit de functies die gewenst zijn in het dorp. Voer de AccommodatieDialoog. Miranda Mulder en Monique Veelers laten je ervaren hoe je start met deze methodiek. 

 

Inspiratiesessie: Doe-Het-Zelf-Wonen
Heb je als inwoner invloed op de woningbouw in je dorp? Jazeker! In deze inspiratiesessie nemen actieve bewoners uit verschillende provincies je mee, hoe zij hebben gezorgd dat ouderen in het dorp kunnen blijven wonen en dat starters op de woningmarkt een plekje vinden.

DIRECT NAAR