Dorpsvernieuwingsprijs

|   Dorpsvernieuwingsprijs

Met de tweejaarlijkse Dorpsvernieuwingsprijs stimuleert de LVKK bewoners zelf initiatieven te nemen die een wezenlijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van hun dorp of regio.

De winnaar dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Zo bieden we een nationaal en internationaal platform waar de initiatieven zichtbaar worden en kennis en ervaring wordt gedeeld. 

Kandidaat zijn dorpen die werken aan initiatieven die de leefbaarheid voor nu en op de lange termijn vergroten. Bewonersparticipatie en burgerinitiatieven zijn hier geen papieren beleidskreten - de inzendingen maken zichtbaar wat bewoners zelf kunnen en willen. De Dorpsvernieuwingsprijs richt zich op initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid, getuigen van visie op langere termijn, innovatief zijn, of bijdragen aan een groter netwerk met bovendorpse belangen.

Uit de 15 dorpen die zich in 2019 voor de prijs aanmeldden, gingen er vier naar de finale (een uitzondering ten opzichte van eerdere jaren, toen het ging om drie finalisten). Dat waren Ansen, gemeente de Wolden; Drenthe, Den Andel, gemeente Het Hogeland, Groningen; Esbeek, gemeente Hilvarenbeek, Noord-Brabant en Wellerlooi, gemeente Bergen, Limburg. Zij kregen bezoek van een jury,  bestaand uit Elles Bulder (lector Leefomgeving en transitie aan de Hanze Hogeschool te Groningen), Thijs van Mierlo (directeur LSA, Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) en Hans Cok (medewerker democratie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken).

Aan de Dorpsvernieuwingsprijs zijn geldbedragen verbonden van € 2500 voor de winnaar; € 1500 voor het dorp dat op de tweede plaats eindigt en € 1000 voor de dorpen die op de derde en vierde plaats eindigen. Met het bedrag kunnen mooie initiatieven weer verder geholpen worden. Leidy van der Aalst, voorzitter van de LVKK, zal de prijzen om 13.30 uur uitreiken.  

Het Brabantse Esbeek werd in 2019 winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs 2019. Bekijk hier de brochure met de projecten die de vier finalisten realiseerden in hun dorp.