Erve Nijland

|   Herbestemmen

De pachtboerderij stamt uit 1674 en behoort bij de Havezathe Het Westerflier in Diepenheim (Overijssel). De boerderij was in bedrijf tot 2003. Na het overlijden van de boerenfamilie kwam de historisch waardevolle boerderij leeg te staan en werd er naar een alternatief gezocht.

Herbestemming
De boerderij is gerestaureerd en biedt plaats aan drie woningen. De overbodige en bestaande schuren en opstallen zijn gesloopt. Daarvoor in de plaats zijn twee nieuwe schuurwoningen gebouwd, met grote zwevende daken begroeid met sedum. De woningen bestaan uit één laag en zijn licht verzonken in het landschap. Via een lange oprijlaan is het erf bereikbaar voor de auto. Het nieuwe knooperf is verbonden met andere boerenerven op het landgoed. Informele, secundaire wandel- en fietsroutes verbinden het knooperf met de omliggende boerenerven. Deze routes zijn van oudsher al aanwezig in het landschap en zijn gerevitaliseerd. De naam knooperf is het knooppunt van deze oude bos- en kerkenpaden. Op deze enclave in het groen ligt de nadruk op de sociale samenhang, de architectuur die goed past in het landelijke karakter en de rust en ruimte op het platteland.

Leerervaring
De aanloop naar het realiseren van dit knooperf heeft lang geduurd. Gemeenten waren niet bekend met de nieuw te verlenen vergunningen. Door nauwe samenwerking van architect en overheden, is het gelukt om binnen de strenge regelgeving dit project te laten slagen.