Esbeek winnaar van Dorpsvernieuwingsprijs 2019!


Hoofdprijs voor Brabants dorp Esbeek; 2e prijs voor Wellerlooi (L), gedeelde 3e prijs voor Den Andel (Gr) en Ansen (Dr)

Esbeek is overtuigend winnaar geworden van de Dorpsvernieuwingsprijs en wint € 3000. Dit jaar telden vernieuwing en duurzaamheid extra mee. De jury was onder de indruk van een sterk samenspel tussen langetermijnvisie, verduurzamen van korte termijnacties, voeling houden met veranderende behoeftes en heel veel vrijwillige inzet. “De 300 zonnepanelen op het dorpscafé en kloppend hart van Esbeek, staan symbool voor de energie die je voelt als je je onder de Esbeekers begeeft”, aldus de jury. De tweede prijs (€ 1500) ging naar het Limburgse Wellerlooi, waar 75% van de huishoudens via crowdfuncing financieel bijdroeg aan de totstandkoming van een MFC (Multi Functioneel Centrum). Een gedeelde derde plaats was er voor Den Andel en Ansen. Waardering was er resp. voor de ontwikkeling van een dorpsbelangenorganisatie naar een dorpsnetwerk (Den Andel) en voor de aanpak van het thema duurzaamheid: in energie en het creëren van nieuwe woningen met een eigen initiatiefrol van het dorp.

De Dorpsvernieuwingsprijs 2019 werd uitgereikt in Witteveen (winnaar van de prijs in 2017). Kandidaat zijn dorpen die werken aan het realiseren van eigen voorzieningen. Voorzieningen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van het dorp omdat ze bijdragen aan duurzaamheid, getuigen van visie op langere termijn, innovatief zijn, of bijdragen aan een groter netwerk met bovendorpse belangen. Uit de 15 dorpen die zich voor de prijs aanmeldden, gingen er vier naar de finale. Dat waren Ansen, gemeente de Wolden; Drenthe, Den Andel, gemeente Het Hogeland, Groningen; Esbeek, gemeente Hilvarenbeek, Noord-Brabant en Wellerlooi, gemeente Bergen, Limburg. Zij kregen de afgelopen tijd bezoek van de jury, bestaand uit Elles Bulder (lector Leefomgeving en transitie aan de Hanze Hogeschool te Groningen), Thijs van Mierlo (directeur LSA, Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) en Hans Cok (medewerker democratie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken). Leidy van der Aalst, voorzitter van de LVKK, overhandigde de prijzen aan de winnaars. 

Aan de Dorpsvernieuwingsprijs zijn geldbedragen verbonden van € 3000 voor de winnaar; € 1500 voor het dorp dat op de tweede plaats eindigt en € 1000 voor de dorpen die op de gedeelde derde plaats eindigen. Met het bedrag kunnen mooie initiatieven weer verder geholpen worden.  Lees hier het juryrapport en bekijk het beeldverslag van de dag (met dank aan BOKD/Saskia Jans).

De pers over de Dorpsvernieuwingsprijs:
Gedeelde derde plaats voor Den Andel bij Dorpsvernieuwinsprijs (Noorderkrant, 26 mei)
Esbeek wint Dorpsvernieuwingsprijs en gaat Europa in (Brabants Dagblad, 25 mei)
Wellerlooi tweede plaats Dorpsvernieuwingsprijs 2019 (Maasduinen Centraal, 25 mei)
Energie-eiland Ansen strijdt om Dorpsvernieuwingsprijs (Dagblad van het Noorden, 25 mei)
Ansen grijpt naast Dorpsvernieuwingsprijs (RTV Drenthe, 25 mei)
Inwoners Esbeek rappen het verhaal van hun dorp (Brabants Dagblad, 24 mei)  

De Dorpsvernieuwingsprijs is een initiatief van de LVKK en wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie Democratie en Burgerschap. De winnaar dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Zo creëert de prijs een nationaal en internationaal platform waar initiatieven zichtbaar worden en kennis en ervaring wordt gedeeld.