European Rural Parliament in Nederland

|   PlattelandsParlement

Venhorst goes international! Honderden inwoners van plattelandsgemeenten in Europa bezochten in oktober het Brabantse dorp.

Het platteland staat voor grote uitdagingen. De gemeenschappen leveren een belangrijke bijdrage aan de lokale, regionale, landelijke en Europese economie maar moeten een antwoord geven op de vragen van krimp, vergrijzing, zorg, leegkomend vastgoed, minder voorzieningen, snel internet, water en klimaat. Om deze thema’s Europa breed op de politieke agenda’s te krijgen, wordt iedere twee jaar het European Rural Parliament georganiseerd. Dit vond in oktober 2017 plaats in Nederland.

In september 2016 zetten Staffan Nilsson, vertegenwoordiger van het European Rural Parliament en Leidy van der Aalst, voorzitter van de LVKK, hun handtekening onder het contract dat de organisatie van het European Rural Parliament 2017 in Nederland bezegelde. Dit was tevens de aftrap voor een grootse operatie waarin een kleine kern zou laten zien groot te zijn. Ruim 300 vertegenwoordigers van Europese plattelandsgemeenten en bestuurders namen van 18 tot 21 oktober 2017 deel aan een programma met workshops, debatten en excursies. Het middelpunt van al deze activiteiten vormde Venhorst (gemeente Boekel) en omgeving. Lees meer.

Het Europees Plattelands Parlement wordt georganiseerd in opdracht van ERCA (European Rural Community Association), PREPARE, en ELARD (Overkoepeling Leader) door de LVKK en VKKNB, met ondersteuning van de gemeente Boekel, de provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.