Winnaar 2015


Hoonhorst werd in september 2015 uitgeroepen tot winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs 2015. Hoonhorst kreeg een cheque ter waarde van € 2000, te besteden aan een activiteit of voorziening in het dorp.

Uit het juryrapport:

'Voor de jury zijn alle deelnemende dorpen voortreffelijke voorbeelden van burgers die zelf de verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid van hun dorp nemen. Hoonhorst is een duurzaam dorp. Dat is terug te zien. Allemaal glazen daken, zonnepanelen. Hoonhorst heeft de provinciale duurzaamheidsprijs die zij in 2010 won handig geïnvesteerd. Een deel is gebruikt om projecten te financieren, een deel is gebruikt om projecten aan te jagen en een deel is gebruikt voor projecten die geld genereren. De duurzaamheidsprijs heeft veel te weeg gebracht en mogelijk gemaakt en een groot netwerk opgeleverd. Voor Duurzaam Hoonhorst een mooie gelegenheid duurzame projecten te starten. Dit heeft veel draagvlak en aansluiting gekregen. Nu na 5 jaar heeft Hoonhorst een project neergezet waar Nederland trots op kan zijn.'

Bij elk plan geldt het devies: Zoek een maatje, liefst niet binnen je eigen straatje. Dat geldt voor kleine plannen als een meidoornhaag of het project ‘Gewoon op weg met de dorpsdeelauto of de duofiets’, maar ook voor de grote als bijvoorbeeld snel internet en de houtgestookte dorps-CV. Dit maakt de projecten toekomst- en levensbestendiger, de oplossingen creatiever en bovendien: de opbrengsten (middelen, geluk en meer) worden met velen gedeeld.