Zilver voor Zalk bij Europese Dorpsvernieuwingsprijs

|   Dorpsvernieuwingsprijs

Als winnaar van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs, dong het Overijsselse Zalk dit jaar ook mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. In oktober ontving het dorp aan de IJssel een internationale jury. De uitslag is nu bekend geworden: Zalk heeft zilver in de wacht gesleept in de categorie bijzondere dorpsvernieuwing. In het juryrapport was veel lof voor de gemeenschapszin en inclusie in het dorp. Oftewel: iedereen doet mee!

De jury:
Zalk Nederland, heeft geen brug, Zalk is de brug! De brug als symbool van samenhang. Het multifunctioneel dorpshuis ‘An de Steege’ is een synoniem van de sterke gemeenschapszin, de gastvrijheid en de drive om als dorp verder te komen. Op indrukwekkende en duurzame wijze werd het volledig door vrijwilligers uit gerecyclede materialen opgetrokken.

In het multifunctionele dorpshuis is plaats voor de sportvereniging Zalk, voor concerten, theater en festiviteiten. Een toneelgroep, fysiotherapie en zelfs een studio voor de lokale TV en een ontmoetingsplek voor jongeren zijn er te vinden. In Zalk worden eigen oplossingen gezocht voor zowel lokale als meer universele vraagstukken. Coördinatie daarvan vindt plaats door ‘Dorpsbelangen Zalk’. Dat geldt ook voor de uitvoering. Het nabuurschap en inclusie (‘Iedereen doet mee’) worden in Zalk met hoofdletters geschreven. Kenmerkende voorbeelden zijn ‘Zalk helpt Zalk’ en ‘Zalk helpt Oekraïne’. Biodiversiteit en duurzaamheid staan hoog in het vaandel. 29 huishoudens in Zalk hebben zich verbonden in ‘Duurzaam Zalk’ en op het dak van het multifunctioneel dorpshuis zijn 250 zonnepanelen geïnstalleerd.

Het in 2022 in samenspraak met de inwoners uitgewerkte Dorpsplan 2030 is een voortzetting en doorontwikkeling van dat wat het dorp tot nu toe heeft bereikt: een duurzaam en leefbaar Zalk, dat jong en oud, bekenden en vreemden, ook in de toekomst verenigt. 

De hoofdprijs gaat naar Stadtschlaining, Burgenland, Oostenrijk. De prijzen zullen dit voorjaar in Beieren worden uitgereikt.