EU neemt voorstel EU-agenda voor landelijk gebied aan


Op woensdag 3 oktober heeft het Europees Parlement het voorstel over een EU-agenda voor landelijke, bergachtige en afgelegen gebieden aangenomen. Een delegatie van de LVKK was hierbij in Straatsburg aanwezig.

Het voorstel ging over het inspelen op de specifieke behoeften van plattelands-, bergachtige en afgelegen gebieden en zorgt voor een grotere rol voor o.a. plattelandsgebieden in cohesie, sociale en economische zaken.

Lambert van Nistelrooij, EVP-woordvoeder Regionaal beleid: “Veel dorpen voelen zich vergeten. Anti-Europese geluiden krijgen voet aan de grond. Er vindt een bevolkingsvlucht plaats uit vele plattelandsgebieden. Jonge, vitale mensen, trekken voor studie en werk naar economisch sterkere regio’s, de urbane gebieden. Maar zij keren veelal niet meer terug. Dorpen vergrijzen, en snel. Het Europese Plattelandsparlement, gesteund door Raad van Europa en de Europese Commissie, heeft vorig jaar om een andere koers gevraagd. Wij vinden dat ook de verafgelegen gebieden moeten mee komen.
In 2016 stelden wij, onder het Nederlands voorzitterschap, het Pact van Amsterdam op, voor een sterk Europees stedenbeleid. Twee jaar later gaan we voor een pact voor de Smart Rural Communities. De basis is in 2017 in het Europese Parlement al gelegd door middel van de Verklaring van Venhorst. Nu trekken we verder. De EU moet er namelijk ook zijn voor wie verder van de centra woont, in berggebieden, en op het platteland.”